חוק שירותי תיירות שלא תוקן במשך 40 שנה יעלה לקריאה ראשונה בשבוע הבא במליאה
מורי הדרך בדרישה לבצע תיקונים בהצעת החוק לקידום התיירות, ההסברה והכלכלה ולהוריד את הפטורים המוצעים בחוק
בני כפיר יו”ר אגודת מורי הדרך: “מדינה החפצה ברגולציה מותאמת לשוק התיירות ולשינויים צריכה להקפיד שלא יהיו פרצות בחוק, אישור החוק במתכונות הנוכחית של 25 איש, מייתר את מהות “מורי הדרך” והדרכה תהיה ברובה בלתי נחוצה.”
ביום שני הקרוב 22.1.2019 יעלה בקריאה ראשונה “חוק שירותי התיירות התשע”ז
במשך 40 שנה לא תוקן חוק שירותי תיירות למרות התמורות והתפתחויות בענף התיירות.
אגודת מורי הדרך בישראל מברכת על הצעת חוק זו ועל השינויים המבורכים שנעשים בשנים האחרונות בקידום התיירות על מנת שהחוק יסייע באופן מיטיבי לענף התיירות, ההסברה והכלכלה יש לערוך התאמות המתאימות למצב הנוכחי וליישום הריאלי בשטח.
במהלך השבוע האחרון פנתה אגודת מורי הדרך לחברי כנסת מכל סיעות הבית ונפגשה עם חברי כנסת על מנת להתאימו למצב הריאלי בשטח.
הסעיפים המייתרים את מורי הדרך בישראל נמצאים בהגדרת מהי סוכנות נסיעות, הרשאה לכל אחד להדריך קבוצות בסדר גודל של 25 אנשים, הרשאה בלתי מובנת בהתעקשותה לאפשר לכמרים להדריך צליינים בכל מקום בארץ ללא מורה דרך והגדרה של שפות ייחודיות ששם המדינה מפקירה את ההסברה ואת וקבוצות לחסדי מלווי הקבוצות שלהם רק משום שאין מספיק מורי דרך הדוברים את השפה הספציפית.
הגדיל עוד משרד התיירות ושינה את הגדרת “סוכן נסיעות” בכך שהחריג את כל הגופים העוסקים בידיעת הארץ, חינוך וטבע ולמעשה בכך הכשיר ופרץ לגמרי את כל מסגרת ההדרכה של תיירות הפנים בארץ ישראל.
מורי הדרך בישראל הינם “הפנים” לתייר והחוליה המקשרת בין המדינה לתייר. מי שעומד מול התייר והמטייל בארץ היינו מורה הדרך המהווה את חוד החנית של הנחלת המורשת וההיסטוריה של הארץ.
נחיצותם של מורי הדרך אינה רק בהכרת פני השטח אלא על מנת ללמוד את סיפורי המקום, להכיר את ההיסטוריה שלו. ולכך משקל סגולי גבוה לחיזוק הזיקה והמורשת בקרב המטיילים הישראלים ותפקיד מהותי וחיוני בקרב התיירים. במיוחד במדינתנו שיש ערך מוסף חשוב לקידום ההסברה הישראלית באמצעות התיירים המבקרים בה.
מורה הדרך משמשים כשגרירי המדינה בפני המבקרים בה. וזאת ניתן לראות גם על פי הסקר השנתי האחרון שפרסם משרד התיירות לבחינת שביעות הרצון של התיירים המגיעים לישראל. שביעות הרצון ממורי הדרך בישראל התבטאה בציון הגבוה ביותר בין מדדי התיירות והגיעה לציון משוקלל של 4.5 מתוך 5.
למותר לציין שבאישור החוק החדש, מפקירה הממשלה את בטחון הציבור ורווחתו על מזבח “ביטול הרגולציות” וזאת משום שאין לציבור כל דרך לדעת מי המדריך שהם שוכרים (לרוב השיקול יהיה כספי ומינימלי), מה הכשרתו, האם יש לו עבר פלילי, האם הוא עבריין מין, איזה ביטוח יש לו המכסה אותו בפני מפגעים או פגיעות הן לעצמו והן כלפי המטיילים שלו, איך רשויות המס מתייחסות אליו, לאיזה קוד אתי או כללי אתיקה המדריכים האלה מחוייבים ועוד שאלות רבות בתחום הזה.
האם הציבור, שבשמו נחקק החוק הזה, יכול להרגיש שאכן האינטרסים שלו נשמרים?? התשובה היא לאו מוחלט.
יודגש שלא קיים כשל שוק המצדיק ביטול הרישיון בתיירות הפנים או חוץ כפי שמוצע בתזכיר החוק.
בני כפיר יו”ר אגודת מורי הדרך: ” במידה ויאפשרו לחוק החדש לעבור כמו שהוא הרי חסל סדר ההדרכה המוסמכת בארץ ישראל ואנו נחזור לשנות ה-50 ואז להוציא את האבן שנזרקה לבאר אפילו 1000 חכמים לא יצליחו. הנזק ייגרם ודווקא במשמרת של מי שאמון לשמור על ארצנו יותר מכל.
ההכשרה והפיקוח מטעם המדינה הינם חיוניים ונחוצים להמשך קיומו של המוצר התיירותי האיכותי למטייל הישראלי והתייר, והינו מרכיב חשוב בהסברה הישראלית ובהנחלת ההיסטוריה והמורשת. מדינה החפצה ברגולציה מותאמת לשוק ולשינויים צריכה להקפיד שלא יהיו פרצות בחוק ושלא תהיה בכייה לדורות.”