למעלה – סמל האימלעיליה
כתב: מיכה זילברמן
הבה נתאר לנו מנהיג מוסלמי הלן את שנתו במיטתו – סביב מקום לינתו שומרי ראש. השליט מתעורר,
חש בתנועה ליד מיטתו וראה דמות חומקת. הוא זועק אל שומריו ומוצא בשולי מיטתו פגיון מורעל הנעוץ במכתב, המזהיר אותו להפסיק את המצור הנערך על מבצר סמוך. למנהיג שחווה זאת קוראים צלאח א דין.
המזהירים היו כת האססיון שצלאח א דין צר על מבצרם מאסיאף. מי היו חברי הכת הזו ? מה היתה האידיאולוגיה הדתית שלהם? וכיצד השפיעו על ההיסטוריה של ימי הביניים במזרח התיכון? האם דרכם האלימה הניבה תוצאות? והאם באמת סוממו בחשיש כדי לבצע את ההתנקשויות באויביהם? ולבסוף מה באמת מקור שמם?
מייסד המסדר חסן א סבח נולד למשפחה אשר היתה שייכת לזרם השיעה התריסרי – הטוען שהאימאם השניים עשר אל מהדי הוא היורש הנכון להנהיג את האיסלם והוא יחזור באחרית הימים. חסן שנולד
בקום שבאירן, עבר בשלב מסויים לזרם האיסמעילי האומר שאיסמעיל בנו הבכור של ג’עפר א צא דק האימאם השישי אמור להיות היורש.
לעומת זאת באחיו כאזם תמכו התריסריים. השיעה התריסרית היא דת מדינה ברפובליקה האיסלמית של אירן. חסן א סבאח עזר לשושלת הפאטימית האיסמעילית להשתלט על מצרים. הפטימים במצרים המשיכו לטענתם את שושלת האימאמים האיסמעילים עד שחל פילוג נוסף ובו הודח מהחליפות ניזאר – אותו ניזאר נתמך על ידי חסן א סבח. תומכי ניזאר נקראים ” ניזארים” מסדר האססיון היה ניזארי.
חסן א סבח השפיע על חיילים נאמנים לסלג’וקים שאיישו את מבצר אלמות (קן עיטים) בהרי צפון אירן לעבור לאמונה השיעית ניזארית והצלחתו היתה גדולה. כך נפל המבצר בידו למעשה ללא לחימה. באותה עת כאשר הטורקים הסלג’וקים מנסים להילחם בהתפשטות השיעה בפרס , עזרו הפאטימים היושבים במצרים ובצפון אפריקה לניזארים להתבסס בצפון פרס.
חסן א סבאח הצליח להשתלט על מבצרים נוספים ועוצמת ארגונו גברה. הסלג’וקים אסרו מלחמה על האססיון ונראה היה כאילו הכח העדיף של האימפריה הסלג’וקית יכריע את הכוח החדש. אולם חסן א סבח הגה את רעיון ההתנקשות האישית במנהיגי האויב הסוני הסלג’וקי. הוא אימן את הצעירים שגייס להקרבת הנפש או ” פודי נפשם” – פידאיון. הם הגיעו לרמת חיילות אישית גבוהה ש איפשרה להם התנקשות במנהיגים תוך כדי חדירה דרך טבעת החיילים והמאבטחים.
נוכחותם במרחב שליטת האיסלם היתה בעלת השפעה גדולה. משום שלמרות מספרם המועט טקטיקת ההתנקשות הצליחה. הישג החדירה היה מטיל אימה על המנהיגים. שיטה זו הצליחה לקיים את הכת במבצריה בצפון אירן ובצפון מערב סוריה. וכך ” חייל רגלי אחד יוכל להטיל אימה על מפקד שלרשותו מאה אלף חיילים”.
השיטה צלחה עד בוא המונגולים לאזור האססיון במאה ה 13 .
הקרבן הראשון שלהם היה וואזיר סלג’וקי בשם ניזאם אל מולק (ארגון הממלכה בערבית). אותו וואזיר היה מופקד על הכחדת המעוזים הסלג’וקים ולכן הוחלט לחסלו- 1092 .השיטה הצליחה. אכן, המציאות הוכיחה ששיטותיהם הטילו אימה על מנהיגי הסלג’וקים וכל יתר יריביהם.
הם הצליחו להשתלט על מצודת איספאהאן וחיסלו כמה מנהיגים בדרך להשתלטות על האזור בשנת 1107 לספירה.
למטה: מבצר אלמות באירן
By Alireza Javaheri – Qazvin – Alamout Castle, CC BY 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35275727
חלק מאנשי חסן א סבאח עברו לסוריה והחלו לעשות נפשות לזרם הניזארי באיסמעיליה. שם למרות היות הסונים רוב , מצאו אוזן קשבת בקרב העלאווים שמקורם גם מן השיעה. בנסיונות אלה קיבלו סיוע מן הפאטימים האיסמעילים ממצרים שקיוו לערער את אחיזת השלטון הסוני ה סלג’וקי והזנגידי באזור.
גם בהרי אנצאריה לאססיון היו מספר מבצרים. מפקדם המפורסם ביותר הוא ראשי דא דין סינאן שנודע גם בכינוי “הזקן מן ההר”. מבצריהם היו באזור עלאווי כאשר הגדול שלהם נקרא מסיאף. המסדר השיעי הזה לא היסס לפגוע אף בפאטימים בגלל היותם שיעים איסמעילים ש לא העבירו את תמיכתם לניזאר.
האססיון בסוריה התנקשו בחיי שליטי סוריה בתחילת המאה ה 12 . המפורסם שביניהם היה טאג’ א מולק בורי – שמת מפצעי התנקשות. השלטון הדמשקאי רדף אותם ולכן ברחו למבצר הבניאס אותו
העבירו לידי הצלבנים.
כאשר צלאח א דין מייסד את השושלת האיובית ומחסל את קיומה של השושלת הפטימית האיסמעילי האססיון שולחים משלחת לאמלריק ונושאים ונותנים על רצונם להתאסלם. אבל בדרכם לג’בל אנסאריה,
טובחים בהם הטמפלרים והנסיון לשתף פעולה עם הצלבנים סוכל בידי מספר חרבות.
האססיון לא סלחו לצאלח א דין על חיסול השושלת האיסמעילית פאטימית בצפון אפריקה. הם ידעו שהוא הפריד את הפטימים מנשותיהם ובזאת מנע מהם את זכות היסוד להתרבות. הוא השמיד ספרים של כתבי תיאולוגיה שיעים. ציווה על המואזין במסגד חוסיין בקהיר לקרוא לתפילה בנוסח הסוני. ולדרשן במס גד להזכיר את החליף הסוני היושב בבגדד. צלאח א דין לא איפשר מינוי חליף (אימאם) שיעי פאטימי במקום החליף (אימאם) שמת. כל פעולותיו אלו גרמו לתרעומת קשה בקרב תומכי השיעה בעירק, ובקרב האססיון הסורים. הם פעלו נגדו. ואכן הוא הוזהר באמצעות פגיון מורעל ופתק אזהרה בשולי מיטתו כמוזכר בפתיחת המאמר.
למטה: מבצר מאסייף בסוריה
By Mewes at German Wikipedia(Original text: de:Benutzer:Mewes) – Transferred from de.wikipedia to
Commons.(Original text: eigenes Bild), Public Domain,
php?curid=1830384 ,https://commons.wikimedia.org/w/index.
האזהרה הבהירה למנהיג הכורדי שעדיף שיפסיק לנסות ולהשתלט על מעוזיהם. לאחר האזהרה הם עוברים למעשים. לאחר שני נסיונות התנקשות שלא צלחו, מוותר צלאח א דין על המשך מאמציו לחסל את נוכחות האססיון בסוריה והם נותרים בעלי שליטה בטריטוריה הסורית שלהם.
צלאח א דין נאלץ להשלים עם אזור שיעי מורד בלב סולטנותו, תוך כדי שמירת סטטוס קוו בין שני הגופים ולעתים ממש שיתוף פעולה. הכרוניקאי המוסלמי אבן אל את’ יר טוען שצלא ח א דין אף כרת ברית עם האססיון, ואפילו היה מעורב בהתנקשות בקונרד ממונפרה מלך ירושלים בצור.
בעת מסע הצלב השלישי נבחר קונרד ממונפרה כמלך ירושלים. כמה ימים לפני הכתרתו בהולכו ברחובות צור לאחר שביקר את אשתו היולדת נרצח המלך הנבחר. הרוצחים היו חברי כת האססיון שהתחפשו לנזירים. חלק מהחוקרים חושדים בריצ’רד לב הארי שהתנגד לבחירת המלך החדש ותמך באחיינו אנרי משמפן. אנרי ירש את המלוכה.
באופן מקרי או לא, ביקר אנרי משמפן בשנת 1194 את מנהיג האססיון בסוריה במבצר קא הף. במהלך השיחה הורה המפקד של השלוחה הסורית לשניים מפקודיו לקפוץ מהחומה אל מותם. הם מיד ביצעו את הפקודה וקפצו. כל זאת נעשה רק כדי להרשים את האורח הנוצרי. לאורח נאמר שהאססינים מוכנים לבצע עבורו שרותי התנקשות נגד אויביו.
במפה מימין ניתן לראות את:
החליפות הפטימית מדרום מערב,
ממלכת ירושלים הצלבנית, רוזנות טריפולי בסגול מצפון
ומעליה את נסיכות אנטיוכיה האמירות של דמשק ממזרח.
מצפון לרוזנות טריפולי השטח הלבן הוא למעשה מדינת האססיון.
כדאי לשים לב למיקום של השטח בשליטת הכת. בין השטח בשליטת האיסלם לבין השטח בשליטת הנוצרים.
המיקום הזה איפשר להם שיתוף פעולה עם הצלבנים. ואכן במספר מקרים כאשר נלחצו על ידי אמירות דמשק פנו האססיון לצלבנים
לעזרה.
כאשר אוימו על ידי צלאח א דין פנו שוב למלך הצלבני אמלריק.
היחסים של האססיון עם הנוצרים לעתים היו משופרים מהיחסים עם המוסלמים. רוב גדול של הנרצחים על ידם היו מוסלמים. מקרה אופייני אירע כאשר שליט דמשק טאג’ אל מולק בורי תקף את האססיון ו 6000 מהם נטבח ועל ידי חייליו ועל ידי ההמון בדמשק(1129). בתגובה וכדי להשיג הגנה מהצלבנים הם העבירו לידי הצלבנים את מבצר הבניאס שהיה מעוזם בצפון הארץ.
לאחר מכן נקמו את הטבח והתנקשו בחייו של אל בורי שנפצע ואחר כך מת מפצעיו.
Muir’s Historical Atlas (1911), at http://www.fordham.edu/halsall/sbookmap.html
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=173051
ללבנט מגיע הנסיך האנגלי אדוארד בשנת 2-1271 בעת מסע הצלב התשיעי. בנסיון אחרון ממש, לפני סופה של ממלכת ירושלים, מנסה להשיג הנסיך האנגלי הישג טריטוריאלי אל מול הממלוכים. הוא מתקיף את המוסלמים באזור קקון. כנראה בתגובה לכך ניסה מתנקש אססיוני להורגו כאשר היה במיטתו. אדוארד מצליח להתגבר עליו.
מי שנחשד כיוזם ההתנקשות היה הסולטן הממלוכי בייברס שרתם את המסדר המסוכן לצרכיו.
By Gustave Doré – Gustave Doré, Public Domain,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=123923
הסיפור המרתק של הכת השיעית הקיצונית שבה את דמיונם של ייצרני משחקי מחשב והם שיווקו סדרת משחקי מחשב הקרויה Assassin’s Creed הסדרה מתרחשת לעתים כאשר הרקע לפעילות האלימה הם
מבצרי האססיון. דמויות ידועות וארגונים מהתקופה הנדונה מככבים במשחקים- טמפלרים, מוסלמים וצלבנים. אף כי למעט הדמויות אין דיוק היסטורי במאורעות של המשחק.
בשנת 1273 ביקר מרקו פולו במבצר אלמות באירן. הוא מתאר אותו כמקום קסום עם גן מופלא בו , עלמות מנגנות ,שרות, רוקדות ומנעימות את זמנם של חיילי “הזקן מן ההר” (יש טענה שהשם ה”זקן מן
ההר” ניתן לראשיד א דין סינאן שישב בשלוחה אשר בסוריה).
מרקו פולו מתאר חיי הנאה כאילו מצויים החיילים בגן עדן וכדי להגביר את עצמת העונג מהגן המופלא הושקו החיילים הנאמנים בשיקוי כלשהוא. מכאן נובעת הסברה שהם סוממו בחשיש כנראה. מכיוון שהאססיון פנו גם נגד הפאטימים במצרים כינה אותם אחד מאימאמים הפאטימים בשם “חשיש יה” כלומר צרכני חשיש. גם ההיסטוריון הצרפתי דה סאסי קשר את השם לענייני חשיש. והוא קשר כמובן בין חשיש וחששין ל גלגולה המילה ב שפות הלטיניות כמתנקש – אססין Assassin
טוען שמם של האססיון התגלגל למילה “מתנקש” בשפות הלטיניות. אבל הסופר ההיסטורי אמין מאלוף שהמקור אינו חשיש אלא השם אססיון – أسا ِسيّون מלשון أساس=בסיס (האיסלם) רוצה לומר, הדוגלים בעקרונות הבסיס של האיסלם- או בשפת ימינו “פונדמנטליסטים”.
לשם הזה אין קשר לחשיש או חשישיים.
לטענה זו כדאי לגייס את ההגיון. עלינו לשאול את עצמנו שאלה חשובה. כיצד ישלח מפקד כלשהוא קבוצת חיילי עילית למבצע מסובך וקשה. לפעולה הדורשת ריכוז, דיוק, ערנות מהמעלה הראשונה כאשר הם במיטבם ובכושר שיא כאשר אותם חיילים יהיו באותה עת מסוממים?
כתב מיכה זילברמן
מקורות
יצחק רונן : החששינים, ראשוני המתאבדים בשם האיסלם.
אמין מאלוף : הצלבנים בעיניים מוסלמיות (אנגלית)
אילון גלעד “הארץ”: הטעות ההיסטורית שגרמה לנו לפחד מהחשיש