שיירת חולדה סיפורם של שני נופלים רפאל (לארי) ארביב וחיים (חיימקה) גולדיס ז”ל

כתב וצילם - אבי בן גיאת

ב-29 בנובמבר 1947 , מתקבלת באו”ם החלטת החלוקה של ארץ ישראל, למחרת היום החלה למעשה מלחמת הקוממיות. תחילה הייתה המלחמה על הדכים נגד ערביי ישראל, מלחמה בערים ותקיפה של יישובים יהודיים מבודדים.

חודש מרץ 1948 , מכונה גם מרץ השחור. בחודש זה יצאו מספר שיירות: שיירת נבי דניאל , שעשתה דרכה חזרה מגוש עציון, שיירת יחיעם ושיירת חולדה שהייתה בדרכה לירושלים הנצורה. שיירות אלה הותקפו ורובן הושמד.  

ירושלים שהייתה נצורה, וניסיונות להעלות שיירות אספקה לירושלים, נתקלו בהתקפות הערבים בקטע הדרך שבין שער הגיא לקסטל. הדרך העולה לירושלים צרה, עוברת בוואדי צר ומתפתל. דבר שהקשה על שיירות האספקה העמוסות הצריכות לטפס במעלה, מה שאפשר לערבים לחסום את הדרך ולתקוף את השיירות .

ב-31 במרץ 1948 יוצאת לדרך שיירת אספקה לירושלים “שיירת חולדה”. שמנתה 26 משאיות שחלקן היו צריכות לפרוק את המטען שעליהן בירושלים. והשאר היו צריכות להגיע לגוש עציון. לשיירה הצטרפו 4 אוטובוסים ו-7 משוריינים. כאשר בשיירה חיילי הגדוד הרביעי בליווי פלוגת אבטחה מהגדוד החמישי “שער הגיא” .

אותו יום היה גשום והדרך הייתה בוצית שגרמה לשיירה להיתקע . והיא הותקפה על ידי ערביי הכפר חולדה, ערבים מצבא “ההצלה הערבי” ומשוריינים של הלגיון שהגיעו מרמלה ומכוחותיו של חסן סלמה .

הקרב נגד תוקפי השיירה נמשך 6 שעות, תוך כדי ניסיונות לחלץ את כלי הרכב התקועים בבוץ. ואפילו הגיע טרקטור אותו נהג שאול יפה (אחיו – אברהם ואורי יפה) כדי לסייע בחילוץ. וכל זה תחת אש, שאול נפצע תוך כדי החילוץ, ואז ניתנה הפקודה לסגת חזרה לחולדה. יורם טרבס מפקדו של אחד המשוריינים השקועים בבוץ, ידע מה יהיה גורלם אם יפלו בשבי. והודיע בקשר “שלום לכם חברים הערבים הקיפו אותנו, אני פצוע ומפוצץ את עצמי עם המשוריין. אנחנו לא נלך בשבי אנחנו נתאבד”.

“שיירת חולדה” ספגה אבדות קשות 22 לוחמים נפלו וטמונים בבית העלמין בקיבוץ חולדה.

בין הנופלים טוראי רפאל (לארי) ארביב וסגן חיים (חיימקה) גולדיס הטמונים אחד ליד השני .

תמונה מאתר יזכור

תמונה מאתר יזכור

וכפי שכותב דורון זאבי , אחיינו של רפאל (לארי) ארביב. שביום 18.3.1948 היה יום הברית מילה שלו, שבועיים לפני נפילתו של רפאל ז”ל, שהגיע גם הוא לשמוח עם המשפחה , על הולדתו של הצבר הראשון במשפחה. למעשה הייתה זו פגשתם האחרונה של המשפחה עם רפאל ארביב ז”ל. לימים אחייניתו של רפאל (לארי) ארביב ז”ל, שרית ארביב מגיעה עם ארוסה חיים גולדיס לבית אימו של זאבי דורון, כדי למסור לה את ההזמנה לחתונתם. אימו של זאבי הביטה בהזמנה , וכשראתה את שם משפחתון של החתן גולדיס, שאלה אותו “יש לך קשר לבית העלמין בחולדה?” . תשובתו של חיים הייתה “כן, דודי חיים גולדיס קבור שם ואני קרוי על שמו”

 

ואני מצטט את שכתב זאבי דורון: ” שני הדודים מלוחמי הפלמ”ח שנפלו בשיירת חולדה קבורים זה לצד זה הכירו בוודאי בחייהם, שניהם נפלו צעירים מאוד לא נישאו ולא הותירו אחריהם צאצאים, אך הכרות מקרית של האחיינים הובילה לנישואין מאושרים ול-3 ילדים. זהי תמצית חיינו בארץ מי ייתן והשלום יבוא עוד בחיינו אמן” .

גם חיים גולדיס מספר: “שמדי שנה ביום הזיכרון לחללי צה”ל, רעייתי שרית ואני עולים לקברם של דודינו רפאל ארביב וחיים גולדיס (שנקראתי על שמו). בבית העלמין הצבאי בקיבוץ חולדה. כשבועיים לפני נישאנו גילינו ששני הדודים שלנו, אבטחו יחד שיירת אספקה לירושלים במלחמת השחרור. ונהרגו יחד”  

בתמונה שרית ארביב גולדיס ובעלה חיים גולדיס מאחורי הקברים של רפאל וחיים ז”ל (צילם : אבי בן גיאת) חלקת הנופלים של שיירת חולדה בבית העלמין בקיבוץ חולדה (צילם : אבי בן גיאת) כתב וצילם – אבי בן גיאת