מוזיאון מגדל דוד | מאת עודד אמיתי

כתב וצולם מורה הדרך, עודד (מאיר) אמיתי לבית קרמר.

מורי ומורות דרך שלום רב!

לאחר כמיניין שנים של תכנונים, שינויים, התייעצויות עם גורמים מקצועיים, בנוגע למוזיאון מגדל דוד, שלבי הביצוע, השיפוץ והשימור נמשכו כשלש שנים, מתוך אותן עשר השנים, בעלות של 50 מיליון שקל.

מרבית הכתבה תעסוק במוצר הסופי וללא ספק המעניין ביותר. 
אני כותב את הכתבה הקצרה הפעם, בעקבות בקשתה של גנית פלג, יו”ר אגודת מורי הדרך, לייצג אותה בהשקה של מצודה ומוזיאון מגדל דוד.

באותו ערב נזכרתי בכתבה ששודרה בחדשות ערוץ 12, על שיפוץ ושימור הצריח (המינרט) והבנתי שהדרמה הגדולה של כל השינויים הרבים בכל המתחם, תיפתח הערב בהשקה.
ברגע שנכנסתי ועליתי במדרגות ששם נאם הגנרל אלנבי בניצחון הבריטים, האדרנלין שלי עלה ועלה כאשר גיליתי עולם ומלואו במוצר הסופי.

מדובר בשימור המצודה העתיקה והחשובה, חידוש הגן הארכיאולוגי, חידוש תשתיות ברמה היסודית ביותר. נעשו לא מעט חפירות ארכיאולוגיות שלא נעשו עד תחילת השימור. כעובד סוציאלי, מעבר להיותי מורה דרך, קנה את ליבי שהמוזיאון דאג לנגישות גבוהה. המפלסים השונים של המצודה הפכו נגישים באמצעות 2 מעליות בצד המערבי ובצד המזרחי. 

מרגישים מיידית את המעורבות החשובה והחיובית של גב’ אילת ליבר, המנכ”לית והאוצרת הראשית מזה שנים רבות, של מוזיאון מגדל דוד. מעורבותה של אילת באה לידי ביטוי גם בפעילויות תיירותיות-תרבותיות של המקום, בנושא החפירות, המוצגים החשובים ועוד.

מדריכים ומדריכות בבקשה לא לדאוג!! תצוגות הקבע קיימות במניין גלריות עם טכנולוגיות ברמה גבוהה וכוללות שלל מוצגים חשובים לאורך אלפי שנה. תצוגות הקבע מוליכות אותנו לייצוג מכובד של 3 הדתות: יהדות, נצרות אסלאם, את כל הפרויקט הובילה דיים ויוייאן דאפילד, באמצעות קרן קלור ישראל וכמובן מעורבים כך הגופים: עיריית ירושלים,
משרד ירושלים והמסורת היהודית, משרד מורשת ומשרד התיירות.

עמי מיטב, מורה דרך, בעל תפקיד מאוד משמעותי בפמ”י (חברה לפיתוח מזרח ירושלים) והיה שותף לעשייה בפרויקט השימור והשיפוץ כאן במגדל דוד.
אחת מן התצוגות עוסקת בנושא האסלאם, ובה מוצג הדגם הפיסי של כיפת הסלע, כפי שהיה בתקופת טרום השיפוצים. כמו כן יש דגם וירטואלי של מסגד אל-אקצעודגם וירטואלי של כל הר הבית.

עמי מיטב עזר רבות במיקום מדויק של האתרים השונים הרבים ובהמשך מידע מדויק ומורחב
על האתרים השונים. איני האמרגן של עמי, אבל הוא הוציא ספר מדהים עם הכוונה לאתרים מדויקים בעיר העתיקה ומידע עליהם. בנוסף במגדל דוד קיים העתק של רצפת פסיפס מדהימה של האיילות מהמאה ה-8 לספירה (תקופת בית אומייה) שנמצאה בארמון הישאם ליד יריחו.

ברמה האישית אני מדריך סיור שנים רבות: “בעקבות העדה הארמנית בירושלים ונתיב האריחים הכחולים”. ידוע שהאסכולה הארמנית הירושלמית של פסיפס הציפורים הופכת למוטיב מרכזי. מה שפחות ידוע שהאומנים הארמנים הופכים את רצפת פסיפס האיילות מארמון הישאם גם למוטיב מרכזי בקרמיקה שלהם. 

לסיכום, אינני מרבה להחמיא בקלות וכל שנותר לי הוא לתת המלצות חמות מאוד: לבקר, ללמוד, להשתלם, כי כיום המצודה ומוזיאון מגדל דוד הם עולם ומלואו. חשוב ללמוד את ירושלים המורכבת והמרתקת דרך מוזיאון מגדל דוד. ניתן להתייעץ ולהשתלם.
מיוחד שעבל שמעון, מורת דרך מעולה, מנהלת נושא הדרכה במוזיאון, מקצוענית ומסבירת פנים.

יש לשבח את כל צוות ההדרכה שהוא תחת אגף החינוך.
אני מאחל הצלחה רבה לכל הצוות המופלא של המוזיאון
וכמנהג זקני ירושלים וצפת:” בלי עין הרע”!!!